Øyelaserbehandling mot synsfeil

Av: Dr Petter Montagu-Pettersen, Legespesialist i øyesykdommer

Øyelaserbehandling mot synsfeil

Øyelaserbehandling mot synsfeil er et trygt og treffsikkert alternativ til briller og kontaktlinser. Behandlingen gjør ikke vondt og synet er godt kun få timer etter behandlingen.

Som lege og spesialist i øyesykdommer, får jeg ofte spørsmål fra både pasienter, leger og optikere om hvor stor sannsynligheten er for at en øyelaserbehandling går bra og hvor stor risikoen er for at noe skal gå galt.

Om laserbehandling for synsfeil var helt uten komplikasjoner, helt smertefritt og hadde en så hurtig tilheling at man kan fungere som normalt fra dagen etter behandlingen, så er det rimelig å anta at de aller fleste mennesker ville ha valgt å rette opp synsfeilen sin operativt en gang for alle i steder for å måtte bruke briller/ kontaktlinser. Jeg vil påstå at moderne Femtosecond LASIK behandling tilfredsstiller disse kriteriene, men at mange av forskjellige årsaker ikke er klar over det.

De fleste mennesker med et behov for briller skulle nok ønske at de ikke hadde denne skavanken, men er redde for at en behandling skal være smertefull og at alvorlige komplikasjoner kan oppstå. Jeg ønsker med denne artikkelen å belyse fakta for å vise at redsel for øyelaserbehandling er ubegrunnet og at flere skal kunne ta sitt valg om hvordan de ønsker sin synsfeil korrigert basert på fakta og ikke feilaktig skremsel.

I mine møter med såvel pasienter som helsepersonell som spør om risiko etc relatert til øyelaserbehandlinger, pleier jeg først å forhøre meg med den som spør hva hun/han selv tror: Svarene varierer mellom 50% til 1% risiko for alvorlige komplikasjoner. Sjelden lavere. Om dette er folk flests oppfatning av risiko ved øyelaserbehandling, så er det ikke spesielt merkelig at mange kvier seg med å oppsøke øyelege for å korrigere sin synsfeil.

De faktiske tallene er svært annerledes: FS LASIK er mye tryggere og mer treffsikkert enn mange tror. Jeg refererer til mitt materiale med 30.000 opererte øyne med Femtosecond LASIK varianter. Fra dette materialet har ingen fått alvorlige komplikasjoner (tap av syn).

Vi kan således fastslå at øyelaserbehandling med moderne Femtosecond teknologi har svært lav risiko for alvorlig skade. Hvor lav kan ikke fastslås, for alvorlig skade har ikke inntruffet til tross for mange års daglig behandling av synsfeil med denne teknologien. Øyelaserbehandling er en trygg behandlingsform hvor tap av syn er svært usannsynlig.

BEHANDLINGEN ER TREFFSIKKER:
Treffsikkerhet handler om sannsynligheten for at synsfeilen blir helt korrigert og at man etter behandlingen får optimalt syn. De fleste som vurderer en øyelaserbehandling vil vite om synet bli helt bra etter behandlingen, eller om de fortsatt må bruke briller i en eller annen form.

Fra mitt materiale fra PMP Synskirurgi med Zeiss MEL90 excimer laser, som er siste generasjons øyelaser, kombinert med Femtosecond Laser fra Ziemer, har samtlige opererte fått fullt syn etter ferdig behandling. Alle mine pasienter har fått minst like godt syn etter behandlingen som de hadde med briller før behandlingen.

Et betydelig antall av mine pasienter har blitt behandlet for store brillestyrker og store hornhinneskjevheter. Vi har utviklet vår egen fremgangsmåte for å trygt behandle store brillestyrker opp mot -10 eller + 6 med store hornhinneskjevheter. Hver enkelt kandidats øyne blir nøye målt ut og øynene blir medisinsk undersøkt av undertegnede før behandling planlegges. Etter behandling følges alle opp med kontroll etter 2 uker og etter 3 måneder.

MAN KAN KONKLUDERE MED AT MODERNE ØYELASERBEHANDLING ER SVÆRT TREFFSIKKER I TILLEGG TIL Å VÆRE TRYGG.

BEHANDLINGEN ER UTEN SMERTER:
Mange er engstelige for at behandlingen og tiden etter skal være smertefull. Vi bruker lokalbedøvende øyedråper (Alcain) like før behandlingen starter. Det er således ikke mulig å kjenne smerter fra laseren eller øyelokksholderen. Fordi følelsen av forventet smerte (nocebo effekt) fører til anspenthet og kan gi opphav til ubehag, så får alle våre pasienter en liten dose beroligende medisin før inngrepet (Valium). Dette fører til at våre pasienter ikke har smerter eller ubehag under behandlingen.

BEHANDLINGEN ER SVÆRT KORTVARIG:
Vi bruker kun ca 1 minutt per øye på selve behandlingen. Laseren har eyetracker som gjør at laseren følger pasientens øyebevegelser og øyet holdes åpent med en øyelokksholder mens øyet behandles. Man ligger nokså flatt under et mikroskop. Hodet og kroppen ligger støtt og trygt på en spesialbygd benk som er konturbygd og har mange innstillingsmuligheter for å passe til forskjellige kroppsbygninger.

RASKT TILBAKE PÅ JOBB:
Like etter behandlingen hviler alle våre pasienter i 3 timer med lukkede øyne på et eget rom med liggestoler og dempet belysning. Man får en dose smertestillende medisin like før man skal på hvilerommet. Dette for at man skal unngå ubehag når bedøvelsen går ut ca 15 minutter etter behandlingen er over. Øynene dryppes med antibiotika. Etter 3 timer hentes pasienten for øyelegeundersøkelse og kan deretter dra hjem.

Synet vil normalt sett allerede etter disse 3 timene være nær 100% og man kan ha øynene åpne, se på TV etc, men man skal ikke kjøre bil resten av dagen. Øyeoverflaten er stort sett tilhelet etter disse timene og man vil da ikke føle smerte. Konklusjonen er at moderne Femtosecond LASIK behandling heller ikke er smertefullt. Hverken under eller etter behandlingen. Dagen etter behandling kan man normalt sett gå på jobb, kjøre bil og fungere som vanlig, men vi anbefaler å unngå badebasseng, kontaktidrett og øyesminke i 2 uker.

Vi bruker hette, munnbind, sterile hansker og sterile instrumenter på operasjonstuen og drypper øynene med antibiotikadråper etter behandlingen er ferdig. Alle våre pasienter får med seg antibiotikadråper hjem. Disse brukes 5 ganger daglig den første uken etter behandling. Vi har ikke hatt noen tilfeller av øyeinfeksjon etter laserbehandling.

KONKLUSJON:
Faktum er at moderne øyelaserbehandling med Femtosecond LASIK er en trygg og treffsikker behandling som ikke er smertefull og hvor man er tilbake på jobb allerede dagen etter behandling. Femtosecond LASIK er et fullgodt alternativ til briller eller kontaktlinser. Kunnskapen om dette vil muligens kunne hjelpe mange brille og kontaktlinsebrukere til å vurdere Femtosecond LASIK som et reelt alternativ til briller og kontaktlinser. Effekten av behandlingen er livsvarig.

NÅ OGSÅ ALDERSSYNSLASER:
Vi har nå i tillegg til vanlig enstyrkebehandling av unge mennesker også muligheten til å behandle behovet for progressive briller eller lesebriller som oppstår i 50 års alderen med samme sikre Femtosecond LASIK behandling med et program som kalles Laser Blended Vision. Vi har gjennomført flere tusen LBV behandlinger de siste to årene med meget gode resultat. Samtlige av våre LBV opererte har godt syn både på avstand og på nært hold og er i alderen 50 til 80 år. Er man tidligere laseroperert med enstyrkebehandling, og nå trenger lesebriller, så kan vi behandle dette også.

Vi kan behandle de fleste synsfeil fra 18 års alder til 80+

Andre aktuelle saker

Vi holder åpent i Korona-tider

Vi holder åpent i Korona-tider

Velkommen til PMP Synskirurgi. Vi har åpent og tar i mot deg på en trygg og sikker måte i våre lokaler i Stavanger Sentrum. Vi utfører trygg og langvarig laserbehandling for nærsynthet, langsynthet, hornhinneskjevhet og alderssyn med dagens mest avanserte maskiner. Ta...

En hverdag uten briller

En hverdag uten briller

De fleste som må bruke briller eller kontaktlinser for å se godt ville nok ønsket at de kunne se normalt uten synshjelpemidler. Dette er i dag mulig for de aller fleste.Hvorfor får ikke alle med behov for briller eller kontaktlinser øynene sine ordnet da? Det er flere...

Dine øyne er et vindu til din helse

Dine øyne er et vindu til din helse

En scan med Optos Optomap Daytona Plus avdekker fire ganger mer enn et tradisjonelt netthinnekamera og viser nesten hele netthinnen i ett bilde.I 1990 mistet bare fem år gamle Leif Anderson synet på det ene øyet grunnet en netthinneløsning som ikke ble oppdaget i...

Dette er våre ansatte:

Vi tar deg godt imot og sørger for trygg og behagelig behandling

Har du spørsmål om våre behandlinger, referanser, metoder eller utstyr, ikke nøl med å ta kontakt.

Telefon:  976 58 664
Epost:  post@pmp-synskirurgi.no

Dr. Petter Montagu-Pettersen

Lege, spesialist i øyesykdommer

E-post: petter@pmp-synskirurgi.no

Telefon:  976 58 664

Anne Paust-Andersen

Off. godkj. sykepleier

E-post: anne@pmp-synskirurgi.no

Telefon:  976 58 664

Stian Henningsen

Autorisert optometrist

E-post: stian@pmp-synskirurgi.no

Telefon:  976 58 664

Call Now Button

Pin It on Pinterest

Share This